BARBARA
BROKKAAR

 

1970

BIJ HOUTHOFF BURUMA

van 2003 tot 2008

 

TEGENWOORDIG

Rechter bij Rechtbank Amsterdam, afdeling Privaatrecht

 

PRIVÉ

woont met haar drie kinderen in Amstelveen

 

ADAGIUM

‘Probeer altijd snel tot de kern te komen’

Van advocatuur naar rechtsspraak, met welke overwegingen?

“Na een jaar of tien in de advocatuur wilde ik meer op zoek naar de laag die boven een geschil ligt: de beschouwing, de afweging. In de advocatuur ben je vooral bezig voor je cliënt, werk je met een meer eenzijdige blik. Tijdens mijn studie rechten wist ik eigenlijk al dat ik uiteindelijk deze kant op wilde; dit past beter bij mij. Ik weet snel het kaf van het koren te scheiden en de crux van een zaak op tafel te krijgen. In mijn werk als rechter heb ik er heel veel baat bij dat ik lang in de advocatuur heb gezeten. Het heeft me kritisch gemaakt.”

Welk soort rechtszaken passen het best bij u?

“Een juridisch geschil met een emotioneel randje, dat vind ik een prettige mix. Conflicten binnen het burenrecht, bijvoorbeeld over het recht van overpad, kunnen voor betrokkenen behoorlijk omgevingsverzurend werken.

Ik vraag bij dergelijke zaken weleens of mensen er prijs op stellen als ik een mediërende rol aanneem en kijk of er in onderling overleg tot een oplossing gekomen kan worden.”

Hoe kijkt u aan tegen het gebruik van Legal Design?

“Ik ben een groot voorstander van doelgericht en helder werken, dus als een grafiek of tijdlijn bijdraagt aan het begrijpelijk maken van informatie voor alle partijen, vind ik dat een goede ontwikkeling. Zaken worden tegenwoordig wel vaker toegelicht met visuele middelen, dat behoort tot de mogelijkheden. Informatie kun je soms beter tot je nemen via beeld dan via tekst. Dat geldt voor een ingewikkelde vennootschapsstructuur, maar net zo goed bij een zaak over een erfgrensafscheiding, waarbij je de ligging van percelen ten opzichte van elkaar goed in beeld krijgt.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur