A L U M N I
P O R T R E T

 

J E N S
J A C O B S E N
J E N S E N

BIJ HOUTHOFF BURUMA

 van 2011 tot 2005

 

TEGENWOORDIG

Senior Director Global Sports Marketing en Legal & Business Affairs bij Adidas

 

PRIVÉ

Samenwonend met vriendin en twee kinderen in Amsterdam

 

ADAGIUM

‘Als je aan de onderhandelingstafel goed wilt eindigen, moet je goed beginnen’

Bij Houthoff leerde hij volgens eigen zeggen ‘zijn mouwen op te stropen en te gaan’. Nu zit hij bij Adidas als sportmarketingjurist. Samen met zijn team zorgt hij voor een stuk ontginning van het juridische grondgebied van global sportmarketing.

Wat doe je precies bij Adidas?

Mijn werk behelst twee gebieden. Ik stuur een team van juristen aan dat zich bezighoudt met het contracteren van sportmarketing assets: sponsorcontracten met bijvoorbeeld clubs, federaties of atleten. Daarnaast heb ik een afdeling opgezet die zich uitsluitend richt op het begeleiden van de commerciële onderhandelingen over de meest belangrijke sponsordeals van Adidas. Bij dit soort onderhandelingen zit ik aan tafel met presidenten en commercial directors van grote clubs, met bonden zoals FIFA en UEFA, en met agenten en advocaten van atleten. Wanneer wij eenmaal overeenstemming hebben over de ‘key commercial terms’ betrekken we de juristen van het team erbij.

Kijkend naar je werk bij Adidas, waarop ben je het meest trots?

“Het tienjarig sponsorcontract dat we twee jaar geleden hebben gesloten met Manchester United (voor een bedrag van bijna een miljard euro speelt de Engelse topclub sinds het seizoen 2015/2016 tien jaar in kleding met de drie strepen – red.). Dat was dealmaking op Champions League-niveau, en Manchester was daar zo ongelooflijk goed in. Wij hebben die deal maandenlang voorbereid, waarbij ik me vooral heb beziggehouden met onze onderhandelingsstrategie: een spel van geven en nemen waarbij je ervoor moet zorgen – het mooiste én moeilijkste – dat elke partij zich na het sluiten van de deal een winnaar voelt. Ik denk dat dat ons gelukt is. Voor dit dealmaken heb ik overigens veel gehad aan mijn tijd bij Houthoff Buruma. Mijn leermeesters bij M&A, Eddie Meijer en Michiel Pannekoek, brachten mij een winnaarsmentaliteit bij.”

Hoe draag jij als jurist bij aan de innovatie bij Adidas?

“Adidas is een merk waarvoor innovatie heel belangrijk is. Onze doelgroep is met name geïnteresseerd in nieuwe dingen, in trends. Ons bedrijf is constant in beweging en zichzelf aan het heruitvinden om te blijven verassen met innovatieve producten en campagnes. Adidas is creating the new. Deze mindset nemen wij als business lawyers mee in alles wat we doen.”

Hoe heeft digitalisering van de samenleving invloed op het juridische vakgebied bij Adidas? 

“De digitale mogelijkheden – zoals big data, CRM, social media – die voorhanden zijn, bieden veel nieuwe kansen om onze target consumers te bereiken en te begrijpen wat zij verwachten van ons merk. Dit doen wij via onze eigen digital platforms, maar natuurlijk ook via de digitale platforms van de sportmarketing assets die we onder contract hebben. Wij betalen een atleet bijvoorbeeld niet alleen voor wat hij of zij op het veld presteert als Adidas-ambassadeur, ook het onlinegedrag en het bereik op social media is van belang. Onze contracten moeten voorzien in al deze digitale mogelijkheden. Aangezien het vaak om contracten van meerdere jaren gaat, moeten wij al inspelen op wat gaat komen voordat het er is. Een uitstekend begrip van onze eigen marketingvisie én van digitale ontwikkelingen is cruciaal voor een goed resultaat.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur