RUTGER
PRAKKE
 

 

1966 

BIJ HOUTHOFF BURUMA

van 1991 tot 1996

 

TEGENWOORDIG

General Counsel bij Booking.com

 

PRIVÉ

getrouwd, drie kinderen, woont met gezin in Lochem

 

ADAGIUM

‘Pas op voor sleur!’

Na 16 jaar in de advocatuur gewerkt te hebben, stapte Houthoff-alumnus Rutger Prakke 8,5 jaar geleden over naar ‘de klant’. Sindsdien werkt hij voor Booking.com, de grootste online travel agent ter wereld.

Waarom de overstap naar Booking.com?

“Na Houthoff Buruma heb ik bij Baker & McKenzie en daarna bij KienhuisHoving gewerkt. Bij dat laatste kantoor had ik Booking als klant. Ik kende het management van Booking goed en werd op een gegeven moment gevraagd voor hen te komen werken. Ik zat toen al zestien jaar in de advocatuur en hun aanbod voelde als een once in a lifetime opportunity. Het was nu of nooit.”

Wat is op juridisch gebied de uitdaging bij Booking.com?

“Booking loopt als digitale pionier voorop. Iedereen kent het bedrijf en we zijn de grootste in onze markt. Dat is leuk en interessant, want dat betekent dat je als jurist overal wordt gevraagd om aan te schuiven en mee te praten. Bijvoorbeeld over nieuwe wetgeving. De digitale markt ontwikkelt zich razendsnel en wetgevers in Brussel zitten soms met hun handen in het haar. Om als jurist voor zo’n grote digitale speler te werken, is een prachtige uitgangspositie. Je bent gezamenlijk met beleidsmakers en wetgevers juridisch aan het innoveren.”

Hoe was de overgang van de advocatuur naar dit bedrijf?

“Een behoorlijke cultuurschok. De advocatuur kenmerkt zich door degelijkheid en het juridische gehalte is bij een advocatenkantoor vanzelfsprekend heel hoog. Bij een bedrijf als Booking.com willen de mensen juist zo min mogelijk te maken hebben met de juridische kant van de zaak. Daarnaast is de gemiddelde leeftijd hier ongeveer 30 jaar, veel jonger dan in de advocatuur, en werken er maar liefst 85 verschillende nationaliteiten. Zo’n jong en pionierend bedrijf geeft heel veel energie. Booking.com is heel succesvol. Het voelt goed om bij een winner te werken.”

Welke les nam je mee vanuit Houthoff-Buruma?

“Bij Houthoff kwam ik terecht onder de hoede van Mic van Bremen, een ware legende. Als kleurrijk hoofd van de praktijk Capital Ventures en partner van het kantoor – destijds nog Houthoff op de Weteringschans en Parnassusweg – gaf hij op onconventionele manier leiding aan een team jonge advocaten. Zijn boodschap luidde: ‘Zoek het zelf uit en pak de klanten van me af.’ Het was zijn manier om mensen uit te dagen. Mijn manier van leidinggeven is een afgeleide daarvan; mensen de vrijheid geven en vooral: delegeren.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur