Let’s smart up this startup!

Startups aan het woord

‘AT HOUTHOFF BURUMA, WE TAKE ACTION TODAY WITH TOMORROW IN MIND’

Het succesvolle – en inmiddels vaak gekopieerde – Incubator-programma van Houthoff Buruma, levert met een team van jonge en ervaren advocaten, notarissen en fiscalisten juridisch advies aan startups, tegen een sterk gereduceerd tarief. Teamlid Daphne van Boxtel (29) en een van de founding fathers Michiel Wesseling (60) vertellen waarom dit zo’n waardevolle investering is.

UITGEBREIDE SELECTIEDAG

Advocaat Corporate/M&A Daphne van Boxtel (foto rechts) solliciteerde twee jaar geleden voor een aanstelling in het HB Incubator-team. “Ik zag de potentie van het programma en wilde daar graag aan bijdragen.” Samen met zeven andere teamleden heeft Van Boxtel zich sindsdien ingezet om het programma op de kaart te zetten: “We hebben flink geïnvesteerd in marketing en verschillende relevante netwerken. Dat heeft zich uitbetaald in veel nieuwe en kwalitatief goede aanmeldingen van startups.”

“Een jaar of vijftien geleden begon een cliënt die net zijn bedrijf had verkocht met het investeren in startende technologiebedrijfjes. Wanneer die een juridische vraag hadden, stuurde hij ze naar mij toe: ‘Ga maar even langs bij Wesseling, die helpt je wel,’” aldus Michiel Wesseling, partner Corporate/M&A (foto links). “Het ging dan bijvoorbeeld om vragen die betrekking hadden op het opzetten van een bv of op het gebied van intellectuele eigendom. Aangezien er steeds regelmatiger van dit soort vragen op ons afkwamen, leek het ons zinvol om hier enige structuur in aan te gaan brengen. Mijn voormalige IP-partner Wolter Wefers Bettink heeft vervolgens het voortouw genomen in het opzetten van HB Incubator. In 2011 is het programma van start gegaan.”

Ik zag de potentie van het programma en wilde daar graag aan bijdragen.

VOORDEEL VOOR ALLE PARTIJEN

De voordelen voor een startende ondernemer in het HB Incubator-programma mogen duidelijk zijn. Geselecteerde bedrijven ontvangen gedurende twee jaar 200 uur juridisch advies van de advocaten, notarissen en fiscalisten van Houthoff Buruma. Hiervoor betalen zij slechts 50 euro per uur. Wesseling: “Bovendien hebben de deelnemers van het programma toegang tot ons uitgebreide netwerk. We proberen op actieve wijze founders van startups samen te brengen met potentiele investeerders; dat is wellicht net zo waardevol.” Dit jaar organiseerde Houthoff tijdens het jaarlijkse Rotterdamse filmfestival IFFR bijvoorbeeld een avond voor zowel startups uit het HB Incubator-programma als relaties in venture capital en private equity. “Aan de andere kant kunnen onze medewerkers die met zo’n jonge onderneming aan de slag gaan, op hun beurt ook veel van leren van het Incubator programma,” benadrukt Wesseling. “Je bent als advocaat niet langer een radartje in een groter geheel, zoals dikwijls wel het geval is bij grote projecten, maar kunt één op één met de ondernemers schakelen. Daarnaast laat HB Incubator ons als kantoor dichter bij de ontwikkelingen in de markt staan.”

ROL ALS PIONIER

Voor de meeste startups geldt dat het voor hen de eerste keer is dat zij juridisch advies krijgen van een groot advocatenkantoor. Het op de juiste manier inzetten van de 200 besteedbare uren gaat dan ook niet altijd vanzelf. “Sommige ondernemers bellen in het begin over elk wissewasje, terwijl anderen juist heel terughoudend zijn,” vertelt Van Boxtel. “Door regelmatig contact te hebben en de vinger aan de pols te houden, groeien ondernemer en juridisch adviseur naar elkaar toe.”

HB Incubator is een succesverhaal dat inmiddels meerdere kopieën kent. Houthoff Buruma wil zijn rol als pionier op dit gebied echter graag blijven vervullen. Er wordt dan ook veel tijd gestoken in de vormgeving en invulling van het programma. “Maar,” benadrukt Wesseling, “het mooiste blijft de inspiratie en de energie die je krijgt van het werken met deze jonge enthousiastelingen die dag in dag uit bezig zijn met hun eigen innovaties.”

De selectie van nieuwe deelnemers is door de jaren heen geëvolueerd en meegegroeid met het programma. Zo heeft tijdens de afgelopen editie een uitgebreide selectiedag plaatsgevonden, waarbij de oprichters van twaalf veelbelovende startups ieder vijf minuten pitch-tijd kregen. De jury, bestaande uit bekende entrepreneurs en investeerders, had het niet makkelijk, vertelt Van Boxtel, die zelf namens Houthoff Buruma zitting had in de jury. “Het waren vurige pleidooien, prachtig om te zien. We keken daarbij niet alleen naar de levensvatbaarheid van het product en de commitment en capaciteiten van de ondernemers; het bedrijf moet ook een zekere volwassenheid hebben, met bijbehorende juridische behoeften. ‘Waar denk je ons voor in te gaan schakelen?’ was dan ook een belangrijke vraag tijdens de pitches.”

Deze bedrijven vormen de next generation, die op een totaal andere en geheel eigen manier zakendoet. Daar leren wij ook van.

NERDALIZE

Boaz Leupe (32) en Mathijs de Meijer (31) kwamen na een mislukte verbouwing van een vervallen studentenhuis in 2011 bij toeval op het idee om een computerserver als verwarming te laten dienen.

LEES MEER

BIRD CONTROL GROUP

Als ondernemende technologiestudent in Delft runde Steinar Henskes (26) al een aantal webshops met netwerkapparatuur. Daarnaast hield hij zich hobbymatig bezig met lasertechnieken. Een achtergrond die goed van pas kwam bij het ontwikkelen van de Agrilaser: een diervriendelijke laser die vogels op afstand houdt. Een uitvinding die nu, acht jaar later, geleid heeft tot een internationaal opererende onderneming met 25 werknemers en een notering in de Forbes 30 under 30.

LEES MEER

 

VIRICITI

Al gedurende een stage tijdens zijn studie Werktuigbouwkunde in 2010 wist Freek Dielissen (31) het zeker: hij zou gaan ondernemen. Hij had nog geen idee wat het precies zou gaan worden, maar in ieder geval iets met duurzame mobiliteit. Twee jaar later, in het jaar dat hij afstudeerde, begon hij samen met een paar studievrienden aan zijn tweede startup: ViriCiti.

LEES MEER


STARTUP TIP VAN RORY

Lees meer

 

 

 

 

 

 

‘Er komt een moment dat je moet kiezen en een visie uit moet zetten: ‘Dit is het, en daar gaan we naartoe. En we laten ons nu niet meer afleiden.”

 

Meer weten over HB Incubator?

Kijk voor meer informatie over het programma en een kennismaking met het team op www.hbincubator.com. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang een uitnodiging voor de selectiedag van dit jaar.

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur