RORY DEEN

 

IMSYSTEMS

Startup-tip van Rory

 

“Wacht niet te lang met het aanbrengen van focus. Met een nieuw product krijg je in het begin heel veel aandacht; iedereen wil wat van je. Dat is natuurlijk mooi en daar moet je vooral ook gebruik van maken. Maar er komt een moment dat je moet kiezen en een visie uit moet zetten: ‘Dit is het, en daar gaan we naartoe. En we laten ons nu niet meer afleiden.’”

 

 

De vier oprichters van IMSystems leerden elkaar begin 2015 kennen tijdens een cursus bij startupfabriek YES!Delft. Jack Schorsch (36) en Matthew Corvers (26) gooiden bij de eindpresentatie hoge ogen met hun mechanische versnellingsbak. Toch gingen Thibaud Verschoor (26) en Rory Deen (26) er die dag met de eerste prijs vandoor – met schoenen gemaakt van kokosnootafval.

“Én met een hoop branie,” lacht Rory, CFO van de startup. “En dat terwijl het groepje van Jack en Matthew verreweg de mooiste technologie in huis had. Het duurde niet lang voordat zij vroegen of wij ons bij hen aan wilden sluiten voor een vervolgcursus, waarbij we een businessplan moesten schrijven. Zij konden ons verkooptalent goed gebruiken en wij, op onze beurt, waren behoorlijk onder de indruk van hun product. Terwijl we aan ons businessplan werkten zeiden Thibaud en ik tegen elkaar: ‘Als dit goed gaat, gaan we het ook echt doen.’
Jack is de uitvinder van ons vieren. Hij is de grondlegger van de Archimedes Drive: een mechanische versnelling zonder tandwielen maar met gebruik van ringen die over elkaar rollen en zo wrijving opwekken.
Zo’n pakking weegt niet alleen minder, maar levert ook meer kracht en werkt nauwkeuriger.

Bovendien heeft deze versnelling geen olie nodig. Jack is op dit idee gekomen tijdens zijn onderzoek aan de TU Delft over exoskeletten, een technologie die gebruikt wordt in de revalidatie. Wij hebben gaandeweg gezien dat de markt waarin de Archimedes Drive gebruikt kan worden enorm groot is. Overal zitten versnellingen in. In windturbines en vliegtuigen, bijvoorbeeld, maar ook in ruimteschepen en elektrische auto’s. Wij richten onze pijlers nu echter vooral op de robotica; dat is de toekomst en daar liggen onze beste kansen. Alle grote fabrieken willen graag kleinere industriële robots hebben die nauwkeuriger kunnen werken. Precies waar de Archmides Drive geschikt voor is. Afgelopen zomer hebben we ons eerste grote contract afgesloten met een Amerikaanse techgigant.

IMSystems is nu nog klein, we bestaan nauwelijks een jaar. Een paar maanden geleden hebben we de eerste twee werknemers aangenomen. We kunnen al veel bewijzen over de werking van ons product, maar we moeten ook laten zien hoeveel kracht we precies kunnen leveren en dat de Archimedes minimaal dezelfde levensduur heeft als de robot waar hij ingebouwd wordt. We zijn veel tijd kwijt aan testuren. Natuurlijk willen we in de toekomst met IMSystems een groot, sterk bedrijf opbouwen, maar we moeten ook realistisch zijn. De roboticamarkt wordt gedomineerd door vier grote bedrijven en die zullen ons vast wel een keer in het vizier krijgen.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur