Startup-tip van Florian
“Blijf vooral tijdens heel drukke periodes goed op jezelf letten en bouw af en toe een rustperiode in. Bedenk dat de wereld niet ontploft als iets morgen in plaats van vandaag afkomt. Bij mij helpt meditatie goed om tot rust te komen. Volgens Mathijs is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat meditatie werkt. En als een nerd dat zegt…”
“Ja, het is een grappig verhaal, maar zo is onze uitvinding echt ontstaan. Toen Boaz en Matthijs voor loodgieter waren gaan spelen, zaten ze binnen de kortste keren in een ijskoud huis. Matthijs voelde de warmte van de laptop op zijn schoot en vroeg zich af wat er zou gebeuren als ze honderd laptops neer zouden zetten. Elke keer als we elkaar daarna zagen, kwam de ‘nerdheat’, zoals we deze vorm van verwarming inmiddels gedoopt hadden, weer ter sprake. De omslag kwam nadat we in 2013 hadden meegedaan aan Startup Pirates, een idea development event van een week. Daar kwamen we erachter dat ons idee niet alleen technisch mogelijk en haalbaar was, maar dat er zelfs een heel lucratief businessmodel aangehangen kon worden.
De rekenkracht, zeg maar computer-power, die de verwarmingsservers op zouden leveren, konden we immers weer doorverkopen aan bedrijven die veel cloudkracht nodig hebben. Zo sneed het mes aan twee kanten. Daarna is het hard gegaan; we hebben een crowdfunding opgezet en in 2013 zijn we officieel begonnen. Tegenwoordig zijn we met twintig man en onlangs hebben we ons samenwerkingsverband met Eneco verder uitgebreid. Een geweldig partnership, want met een klantenbestand van bijna 2,5 miljoen hebben zij natuurlijk een enorme slagkracht qua marketing, logistiek en uitrol. Eneco legt zich met name toe op het verwarmingsgedeelte en wij gaan ons als Nerdalize steeds meer profileren als een cloudbedrijf dat rekenkracht verkoopt.
Vooral in het begin hoorden we nog veel sceptische geluiden over het idee om servers bij mensen thuis te plaatsen. Maar als je geld wil ophalen bij investeerders en met partners wil samenwerken, moet je ze toch kunnen overtuigen. Inmiddels hebben wij onomstotelijk aan kunnen tonen dat woningen met de eRadiator veilig en efficiënt verwarmd kunnen worden en dat het kostenvoordeel overeind blijft. Met onze rekenkracht op afstand hebben we zelfs hard kunnen maken dat we 30 tot 50 procent goedkoper zijn dan de grote cloudproviders. Ik kan me dan ook best situaties voorstellen waarbij een exit goed mogelijk is; cloudtechnologie is voor veel partijen onmisbaar geworden. Maar het is natuurlijk minstens zo’n aanlokkelijk idee om Nerdalize tot een fantastisch bedrijf uit te bouwen.”
Google+