FREEK DIELISSEN

 

V I R I C I T I

Startup-tip van Freek

 

“Als je denkt dat je binnen een jaar klaar bent om de markt op te gaan, dan duurt het zeker nog twee jaar. Reken erop dat alles veel meer tijd in beslag neemt dan je incalculeert. Dus ook de return on investment. Maar houd vol als je gelooft in je product!”

 

 

“Met onze eerste startup, Cohere, leerden we de wereld van het elektrische vervoer goed kennen. Cohere ontwikkelde de Maxem, een slimme energiemanager die huisverbruik en opgewekte energie meet en matcht en elektrische laadpalen en warmtepompen dynamisch aanstuurt. Toen zowel Cohere als ViriCiti een vlucht namen, hebben we de rollen verdeeld. Cohere wordt nu gerund door medeoprichter Jan-Willem Heinen; ik richt me, samen met Simon Rijk en Alexander Schabert, volledig op ViriCiti. Het korte lijntje tussen Cohere en ViriCiti is er nog steeds, want we zitten naast elkaar in hetzelfde kantoor.

Het idee voor ViriCiti ontstond toen we zagen waar vervoerders tegenaan lopen als ze de omslag naar elektrisch rijden willen maken. Je hebt te maken met factoren als het weer, rijgedrag en de route, die het energieverbruik van een elektrische bus sterk beïnvloeden.

Al gedurende een stage tijdens zijn studie Werktuigbouwkunde in 2010 wist Freek Dielissen (31) het zeker: hij zou gaan ondernemen. Hij had nog geen idee wat het precies zou gaan worden, maar in ieder geval iets met duurzame mobiliteit. Twee jaar later, in het jaar dat hij afstudeerde, begon hij samen met een paar studievrienden aan zijn tweede startup: ViriCiti.

Zo kan het bereik van de bus van dag tot dag behoorlijk verschillen. Vervoerders weten niet hoeveel batterij ze nog hebben en zijn bang om onderweg te stranden. Met als gevolg dat bussen regelmatig maar 60 procent van de batterij hebben leeggereden wanneer ze bij de remise aankomen om op te laden. Zonde, vonden wij. En zo zijn we op het idee gekomen om software te ontwikkelen die big data monitort waarmee continu wordt gekeken naar de actuele batterijstand, het energieverbruik en alle aspecten die daarop van invloed zijn.

De data worden verwerkt in een dashboard dat vervolgens meldingen genereert voor de verkeersleider van het vervoersbedrijf, zodat ­– waar nodig – bijgestuurd kan worden. Op deze manier is het batterijgebruik op een veilige manier te verhogen tot 90 procent en kunnen er meer elektrische kilometers gereden worden.

In de ontwikkeling van elektrisch vervoer liggen nog enorm veel groeikansen. Op dit moment rijdt slechts 1 procent van al het commerciële bus- en vrachtvervoer volledig elektrisch. Bovendien zijn de data die wij verzamelen niet alleen interessant voor vervoerders. Ook bussenbouwers en bedrijven die logistieke planningssystemen ontwikkelen tonen interesse. Die markt zijn we nu aan het aanboren. Na een grote investering vorig jaar hebben we internationaal een extra slag kunnen maken. Ons systeem wordt nu al in zeventien landen gebruikt en de wereldwijde vraag neemt flink toe. De verwachting is dat we onze afzet aan het eind van dit jaar minstens verdubbeld hebben. Een exit? Als er ooit een goeie deal komt, staan we daar zeker voor open. Maar de komende vijf jaar willen we ons vooral focussen op de groei van ons bedrijf!”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur