SWITCH

LEES VERDER

 

Na ruim twee jaar als advocaat gewerkt te hebben en een flinke burn-out was het Geert Snoeijer duidelijk: de advocatuur paste niet bij hem. Via een stageplek bij een fotograaf rolde hij min of meer toevallig in de fotografie. De juridische wereld heeft hij echter nooit helemaal uit zijn leven gebannen, want een groot deel van zijn opdrachten komt nog steeds uit de advocatuur. Zoals ook voor dit magazine, waarvoor Snoeijer vrijwel alle alumni-portretten maakte.

‘Ik ben op zoek gegaan naar datgene wat wél bij me past’

Hoe ben je bij fotografie uitgekomen?

“Nadat ik hersteld was, heb ik allerlei verschillende baantjes gehad. Van fotografie-assistent tot fietskoerier. Ik heb zelfs weleens in een zeemlerenbroekje met een pakketje onder m’n arm voor de receptie van Houthoff gestaan. Bij Emilio Brizzi, de topfotograaf die ik assisteerde, ontdekte ik de liefde voor het ambacht. Toen ben ik fotografiecursussen gaan volgen en terechtgekomen bij Het Parool, waar ik het vak echt goed geleerd heb.”

Waarom paste de advocatuur niet bij je?

“Ik heb na mijn studie Europees Recht een jaar bij De Brauw in Brussel gewerkt en twee jaar bij Houthoff. Vakinhoudelijk was ik goed, maar ik ben een gevoelsmens en ik was in die tijd nog behoorlijk naïef. Dat maakte mij ongeschikt voor de conflictsituaties die aan juridische geschillen ten grondslag liggen. Achteraf gezien ben ik blij dat ik een burn-out heb gekregen, want daardoor ben ik op zoek gegaan naar datgene wat wel bij me past.”

Achteraf gezien ben ik blij dat ik een burn-out heb gekregen

En wat doe je nu?

“De laatste jaren ben ik als freelancer meer eigen werk gaan doen. Door een project over de nazaten van de eerste Nieuw-Amsterdam-pioniers in Amerika heb ik me steeds meer verdiept in immaterieel erfgoed, identiteit en antropologie. Momenteel ben ik bezig met Vêrlander, een groot project waarbij we de afstammelingen hebben opgespoord van de soldaten en zeelieden die door de VOC naar Indonesië, Australië en Zuid-Afrika en Namibië verscheept werden. Op plekken in de wereld waar je dit niet verwacht, leven nog steeds groepen mensen met Europese trekken en Nederlandse achternamen, als gevolg van deze vermenging van 400 jaar geleden.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur