INTERVIEW

Esther Veltman

LEES MEER

MIJN TERUGKEER NAAR HOUTHOFF VOELDE ALS THUISKOMEN

Hoe ervaar je Houthoff na lange tijd elders gewerkt te hebben?

Veel van de mensen waar ik nu regelmatig contact mee heb ken ik nog uit mijn tijd bij Houthoff in Rotterdam. Toen ik vorig jaar voor een hernieuwde kennismaking op bezoek was op het kantoor in Amsterdam, en daar het bestuur en het internationale team ontmoette, voelde dat meteen weer vertrouwd en als vanouds. Het was dan ook leuk dat Michiel Pannekoek opmerkte dat ik op kantoor rondliep alsof ik niet was weggeweest.

Wat voor ontwikkeling zie je binnen Houthoff, is het Houthoff van toen vergelijkbaar met het Houthoff van nu?

Qua spirit en persoonlijkheid is Houthoff absoluut gelijk gebleven. Er heerst nog altijd een goede en open sfeer op kantoor. De manier waarop met elkaar, op basis van gelijkheid en met een flinke dosis humor, wordt gecommuniceerd lijkt hetzelfde. Daarnaast is er ook veel veranderd. We zijn echt een internationaal opererend kantoor geworden met een doordachte internationale strategie, welke niet meer afhankelijk is van de inzet van een of enkele partners.

Ook de interne organisatie en stafafdelingen hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er is een team dat zich richt op business development, een team dat zich bezighoudt met de events en een team designs dat in-house de mooiste marketingmaterialen maakt. Daarnaast is er Legal Design, Artificial Intelligence van Luminance en hebben wij zelfs een Chief Innovation officer. Alles wordt nu professioneler en strategisch aangepakt.

Hoe is het zakelijke leven in Singapore, waarin verschilt het van Nederland?

In Nederland zijn wij veel directer in onze communicatie en zullen we vaker direct zeggen waar het op staat dan de mensen hier. Zelf heb ik het hart op de tong, daar moet ik wel op letten. Gezichtsverlies van je gesprekspartner moet te allen tijde voorkomen worden.

Daarnaast besteedt men in Azië veel aandacht aan het opbouwen van persoonlijke relaties. Pas als ze je kennen, weten wat ze aan je hebben en hebben vastgesteld dat je de juiste kwalificaties hebt, zal er een zakelijke relatie ontstaan en zal men je werk gunnen of introduceren bij een ander belangrijk contact. Dat betekent dus veel tijd steken in het opbouwen en onderhouden van relaties.

Een uitdaging in zaken doen in Singapore is het omgaan met de enorme diversiteit aan culturen die allemaal hun eigen gebruiken en tradities hebben. Dat is soms lastig. We weten inmiddels allemaal hoe je in Azië een visitekaartje moet overhandigen, maar dat ‘ja’ niet altijd ‘ja’ betekent en je bijvoorbeeld moet nadenken over de kleur van inpakpapier voor een relatiegeschenk, omdat bepaalde kleuren negatief of beledigend kunnen zijn, ligt minder voor de hand. Voorbereiding is dus heel belangrijk: wie ontmoet je, wat is zijn of haar achtergrond, afkomst en functie en wat zijn zijn of haar recente accomplishments.

Je moet ook goed rekening houden met de rangorde. Stuur nooit alleen een sales manager als een afspraak is gemaakt op board level. Dat kan als een belediging worden opgevat. En kom altijd op tijd!

Hoe werkt de representatives strategie van Houthoff in de praktijk?

In Singapore ben ik het visitekaartje van Houthoff. In mijn rol als representative onderhoud ik nauwe banden met lokale advocatenkantoren, probeer ik het internationale netwerk te versterken en verder uit te bouwen. Om dit te kunnen bewerkstellingen ben ik mijn netwerk hier vanaf de grond gaan opbouwen.

Ik heb Houthoff en mijzelf geïntroduceerd bij de Nederlandse gemeenschap, bezoek veel netwerkevents van zowel Nederlandse als lokale bedrijven en zo breidt mijn netwerk zich gestaag uit. De volgende stap is voet aan wal zetten bij de lokale overheden en grotere lokale bedrijven wat best lastig blijkt. Maar zoals ik al zei: je moet geduld hebben hier.

Kun je voorbeelden noemen van successen die je al behaald hebt in Singapore?

Ik ben met name trots dat ik in relatief korte tijd een goede band heb opgebouwd met Rajah & Tann (het Lex Mundi kantoor in Singapore), waardoor nu ook de banden tussen onze partners en die van Rajah & Tann opnieuw worden aangehaald. Het is belangrijk dat zij (al dan niet met mijn tussenkomst) elkaar weten te vinden. Daarnaast ben ik trots op het feit dat er, dankzij mijn inspanningen, zaken vanuit Singapore naar Houthoff in Nederland zijn gegaan.

Hoe uniek is onze strategie, wat levert het op voor onze cliënten en relaties?

Onze representative strategie is redelijk uniek. De lokale advocatenkantoren waarmee ik contact heb zijn zeer positief over onze aanpak. Doordat wij uitsluitend adviseren over Nederlands recht concurreren wij niet lokaal wat resulteert in het feit dat wij niet als bedreiging worden gezien. Dit geeft de mogelijkheid om een zeer goede vriendschappelijke relatie op te bouwen met onze bevriende kantoren.

Zo organiseren wij bijvoorbeeld met Rajah en Tann gezamenlijk een cliënt seminar. Daarbij worden niet alleen cliënten van Rajah & Tann uitgenodigd maar zullen ook relaties en cliënten van Houthoff, die in Singapore presence hebben, aanwezig zijn. Aan onze cliënten laten wij op die manier zien dat wij ook daadwerkelijk internationaal opereren, weten wat er speelt in de lokale markt en dat wij in staat zijn hen wereldwijd bij te staan.

Dos & Don’ts in Singapore

Er is zo veel te zien en te doen in Singapore maar een absolute must do is een Sundowner drinken met uitzicht op de Marina Bay! Installeer je net voor zonsondergang met een lekker drankje op één van de hoger gelegen plekken zoals op het terras van 1-Altitude, Level 33 of Smoke & Mirrors en geniet van het uitzicht op de prachtige skyline.

Ga ook eten in of bij Lau Pa Sat, één van de oudste hawker centres in Singapore. Na 19.00 uur wordt de straat afgesloten en omgedoopt tot ‘Satay Street’ en kun je tussen de skyscrapers op straat genieten van heerlijke sateetjes, grote gegrilde garnalen en ander streetfood.

Lau Pa Sat, Singapore

Marina Bay, Singapore

Singapore

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur