‘Als bedrijfsjurist moet je niet in je juridische hokje blijven zitten’

LEES MEER

Anna Evers is Head of Legal bij Hudson’s Bay Nederland & Saks OFF 5th. Met hun warenhuizen probeert het bedrijf de Nederlandse markt te veroveren.

Waarom Hudson’s Bay?
‘Al van jongs af aan ben ik dol op winkels en heb ik een passie voor retail. Niet voor niets dat ik uiteindelijk na mijn rechtenstudie bij de grote retail concerns Vendex KBB (Maxeda) en HEMA ben gaan werken. Sinds mei dit jaar ben ik verantwoordelijk voor alle juridische zaken omtrent de warenhuizen van Hudson’s Bay en Saks OFF 5th in Nederland. Hudson’s Bay had al langer het idee om zich in Nederland te vestigen. De plannen kwamen in een stroomversnelling toen V&D failliet ging en er dus veel grote winkelpanden vrij kwamen. Sinds september 2017 hebben we als Hudson’s Bay tien splinternieuwe warenhuizen geopend in diverse Nederlandse steden, waaronder onze grootste winkel aan het Rokin in Amsterdam. Volgend jaar openen we nog eens drie winkels.

Met ons merk Saks OFF 5th zijn we tegelijkertijd als outletketen gestart in Rotterdam en Amsterdam. Daarmee zijn we de grootste startup in de Nederlandse retailmarkt. Tegelijkertijd maken we deel uit van een internationale, wereldwijde organisatie en rapporteren we aan onze Canadese moederorganisatie Hudson’s Bay Company (HBC) en aan HBC Europe gevestigd in Keulen. Dat maakt mijn werk internationaal, dynamisch, interessant, maar ook complex. In mijn huidige rol ben ik meer dan alleen een bedrijfsjurist. Je moet alles in het vizier houden, maar het moet vooral werkbaar blijven. Ik ben altijd op zoek naar praktische juridische oplossingen die zo min mogelijk op de organisatie drukken. Een bedrijfsjurist moet denken in mogelijkheden en faciliteren hoe de business het beste kan worden gerund.’

Hoe kijk jij tegen de nieuwe privacywetgeving aan en wat is de relevantie daarvan voor jouw organisatie?
‘Er is binnen Hudson’s Bay geen discussie over het belang van privacy. We zien het als een commercieel vraagstuk en we vliegen het aan vanuit de business. Als startup is het voor ons iets eenvoudiger dan bij andere organisaties om te werken met privacy by design. Dat betekent voor ons dat we al tijdens de ontwikkeling van producten en diensten aandacht besteden aan privacy maatregelen. Maar, ook bij ons is de verwerking van data een complexe organisatie waarbij het bijhouden daarvan belangrijker is dan het eenmalig goed implementeren. Om die reden is de verantwoordelijkheid voor privacy bij de verschillende disciplines op het hoofdkantoor ondergebracht en geborgd, bij teams zoals HR, Marketing en IT.

Als jurist wil ik niet in mijn juridische hokje blijven zitten, maar zoek ik schouder aan schouder met de business naar praktische oplossingen.

Voor ons is het van belang dat consumenten weten dat wij zeer zorgvuldig met data en gegevens omgaan. Wij hebben er natuurlijk ook een commercieel belang bij dat gewoon heel goed te doen.’

AL VAN JONGS AF AAN BEN IK DOL OP WINKELS EN HEB IK EEN PASSIE VOOR RETAIL

Wat juridisch mogelijk is, kan moreel verwerpelijk zijn.
De herziene Corporate Governance Code introduceerde in 2016 cultuur als onderdeel van goede governance.
Hoe zie je jouw hierin rol als eindverantwoordelijke bedrijfsjurist?

ALS STARTUP IS HET VOOR ONS IETS EENVOUDIGER DAN BIJ ANDERE ORGANISATIES OM TE WERKEN MET PRIVACY BY DESIGN

‘Ik zie de bedrijfsjurist niet perse als ethicus. Ethiek dient ingebed te zijn in de gehele organisatie. Samen met duurzaamheid is het een overstijgend

thema. Wel denk ik dat je als bedrijfsjurist een belangrijke rol op dit onderwerp moet spelen.’

Bedrijfsjuristen worden geconfronteerd met een groeiende vraag naar juridisch advies. Budgetten zijn beperkt. Nieuwe middelen als Artificial Intelligence en Blockchain zouden tot efficiencywinst kunnen leiden. Welke kansen zie je? Hoe kijk je in dit kader naar de rol van de advocatenkantoren?

WE KIEZEN ERVOOR OM TECHNOLOGISCH SMART FOLLOWER TE ZIJN

‘We kiezen ervoor om technologisch smart follower te zijn. Als startup hebben we beperkte investeringsmogelijkheden en andere prioriteiten dan legal tech. Wel investeren we in digital archiving, omdat dit direct voordelen oplevert.

Ten aanzien van de inzet van advocatenkantoren hanteren we de stelregel dat een kantoor onze branche moet begrijpen om met ons te kunnen werken. We kunnen het ons niet permitteren veel tijd te besteden aan het uitleggen van algemene retail issues.

Van onze partners verwachten wij geen uitgebreide memo’s maar een concreet advies in maximaal twee alinea’s, maar dikwijls pakken we gewoon even de telefoon om te sparren.’

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur