‘Rust nooit
op je lauweren’

“Elk jaar stelden we een doel: beter worden. Dat is de afgelopen zeventien jaar steeds gelukt.”
Voortaan moet dat zonder Eddie Meijer. Een veelzijdig en zeer succesvol advocaat neemt afscheid van Houthoff Buruma.

LEES VERDER

“Er stond een veldbed in mijn kantoor. We werkten voor een grote partij in Los Angeles, met filialen in Amerika en Azië. Fax en vaste telefoon, meer communicatiemiddelen waren er niet. Tussen de bedrijven door kon ik even slapen,” vertelt Eddie Meijer. Hij kan erom lachen. Het lijkt ook alweer eeuwen geleden, in een tijdperk zonder mail, videoconference en mobiele telefoon. “Als ik het aan jonge collega’s vertel, dan kijken ze me met grote ogen aan.” De succesvolle carrière van de 64-jarige advocaat overspant inmiddels vijfendertig jaar, waarvan de laatste zeventien als specialist in vennootschapsrecht, bankrecht en corporate litigation en (managing) partner bij Houthoff Buruma. Het afscheid valt hem niet zwaar, zegt hij. “Al realiseer ik me wel dat de tijd die me in dit leven nog rest beduidend minder is dan de tijd die achter me ligt. Dat ervaar ik als een tikkeltje verontrustend.” Meijer noemt ‘verontwaardiging’ de grootste drijfveer van zijn carrière.

 “Zonder dat gevoel zou ik het nooit zolang hebben volgehouden. Je moet dit vak met een zekere passie, strijdbaarheid uitoefenen. Nooit ‘im Ruhestand sein’, zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen. Wie op zijn lauweren rust, dient een cliënt niet optimaal. En besef altijd dat wat voor jou misschien een van je vele zaken is, voor jouw cliënt de belangrijkste zaak van de wereld is.” Om er meteen lachend aan toe te voegen: “Onlangs heb ik voor het eerst in mijn carrière drie weken aan één stuk vakantie gevierd. Voorheen keerde ik altijd eerder terug, voor werk. Een succesvol advocaat moet er altijd zijn.” Het is een gouden regel die hij als 29-jarige ‘tassendrager’ van zijn eigen leermeester meekreeg en die hij de afgelopen jaren heeft doorgegeven aan zijn eigen protegés. Nog zo eentje: “Kijk eerst naar de mensen, daarna naar de juridische aspecten.”

Sofie Nijhuis – Advocaat senior medewerker
“Ondanks de voortdurende werk- en tijdsdruk neemt Eddie de tijd om je op te leiden. Hij laat zien hoe een zaak in elkaar zit, hoe deze zich ontwikkelt, hoe belangrijk menselijke relaties zijn en hoe die effect hebben op wat je wilt bereiken. Hij heeft zéér veel ervaring en beheerst als advocaat opvallend veel specialismen. Maar ook van politiek, geschiedenis en economie weet hij ongelofelijk veel. We gaan hem missen.”

Loes Stevens – Advocaat medewerker
“De werkwijze van Eddie is bijzonder, verschilt van veel van zijn collega’s. Hij begint namelijk steevast aan een zaak door eerst de persoonlijke omstandigheden en kenmerken van een cliënt uit te diepen. Pas daarna richt hij zich op de juridische aspecten van de zaak. Soms wordt hij bijna boos als je het met hem eens bent. Hij heeft liever dat je het oneens met hem bent, want dan ontstaat er een discussie.”

Stoelpoten
Onder de vleugels van Meijer kwamen tientallen jonge advocaten tot wasdom. “Zij hebben mij al die jaren ook scherp gehouden. Ik hoorde ooit dat Michiel Pannekoek, inmiddels partner en bestuurslid bij Houthoff Buruma, tegen een klant had gezegd dat hij altijd een zaagje bij zich had. ‘Daarmee mogen ze aan mijn stoelpoten zagen,’ zei hij. Daar hebben we samen hard om gelachen, maar het is wél de juiste instelling. Houthoff Buruma wil als kantoor elk jaar beter worden. Dat kan alleen als iedereen ook de beste in zijn of haar vak wil zijn. Wat is er mooier dan in zo’n omgeving te mogen werken?” Als hij om zich heen kijkt, ziet Meijer wederom een supergetalenteerde lichting. “Allemaal jonge mensen die ook buiten het speelveld van de advocatuur een schat aan ervaring hebben opgedaan.

De een was professioneel schaatser, een ander werkte in Zuid-Amerika of in de politiek; het maakt hen als advocaat en Houthoff Buruma als kantoor buitengewoon sterk.”

Altijd de beste
Terugkijkend op zijn carrière constateert Meijer een cyclische beweging. “Toen ik begon, in 1982, waren er zo’n 7.500 vakgenoten. Dat aantal is exponentieel toegenomen door de juridisering van de samenleving. Nu keren we terug, in aantal en naar de invulling van het vak. Belangenbehartiging wordt prominent, en daarmee de mate van creativiteit en inventiviteit bij het zoeken naar oplossingen voor cliënten.” Er zijn ook dingen die niet zullen veranderen, meent Meijer. “Houthoff Buruma zal altijd de beste willen zijn.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur