STEINAR HENSKES

 

BIRD CONTROL GROUP

Startup-tip van Steinar

 

“Als ik iets heb geleerd dan is het wel dat je in je bedrijf verschillende types mensen nodig hebt: farmers en hunters. Het binnenslepen van zo veel mogelijk deals is heerlijk, maar de boel loopt spaak als daar geen sterke ploeg tegenover staat om het organisatorisch allemaal bol te werken. Die mix is essentieel.”

 

 

Als ondernemende technologiestudent in Delft runde Steinar Henskes (26) al een aantal webshops met netwerkapparatuur. Daarnaast hield hij zich hobbymatig bezig met lasertechnieken. Een achtergrond die goed van pas kwam bij het ontwikkelen van de Agrilaser: een diervriendelijke laser die vogels op afstand houdt. Een uitvinding die nu, acht jaar later, geleid heeft tot een internationaal opererende onderneming met 25 werknemers en een notering in de Forbes 30 under 30.

“In 2009 was er nog maar weinig beschikbaar op lasergebied. Toen ik het in mijn online assortiment opnam, kreeg ik al snel meerdere verzoeken van bedrijven om hen te helpen met de inbouw van deze lasers in hun machines. Gaandeweg leerde ik er steeds meer over. Zo ook dat bepaalde lasersoorten goed ingezet kunnen worden om vogels te verdrijven. Maar er was nog niemand die het op die manier gebruikte! Ik vroeg me af wie er baat zou kunnen hebben bij deze techniek en kwam al snel uit bij boeren, die enorm veel last kunnen hebben van grote groepen vogels, zoals ganzen. Ik ben toeleveranciers gaan bellen, afspraken gaan maken en bij agrarische bedrijven langsgegaan. Het bleek een schot in de roos; er werd enthousiast gereageerd en flink ingekocht.
Samen met twee technische jongens die al vanaf het begin betrokken zijn, heb ik vervolgens een productlijn ontwikkeld.

We vroegen ons daarbij telkens af wie er nog meer last zou kunnen hebben van vogels: visverwerkingsbedrijven, industrieterreinen, faunabeheerders en natuurlijk luchthavens, de grootste risicogebieden voor bird strikes. Tijdens een eerste afspraak op Schiphol bleek dat ze al veel vogelverjagingstechnieken inzetten, maar de laser die ik had ontwikkeld kenden ze nog niet. Ik kwam terecht in een heel ander proces dan bij de boerenbedrijven. Er waren plotseling allerlei regels en stakeholders waarmee rekening gehouden moest worden; honderd keer complexer. We zijn uiteindelijk een intensieve samenwerking met Schiphol aangegaan. Zij zorgden voor data en input, wij voor ontwikkeling en prototypes. Zo heeft Schiphol ons uitgedaagd in de ontwikkeling van meer automatische systemen in plaats van de handgestuurde apparaten die we tot dan toe gebruikten.

Inmiddels verkopen we onze lasers wereldwijd in meer dan 75 landen. We zijn onderdeel geworden van een groter geheel met wederverkopers en installatiebedrijven, maar bijvoorbeeld ook ecologische organisaties. We doen veel aan detectie en vergaren steeds meer kennis. Tijdens die eerste jaren van groei van een startup pak je alles aan; je ziet veel kansen en rent overal achteraan. En dan komt er een moment waarop je je realiseert: dit is waar we goed in zijn, dit is wat we moeten doen! Op dat punt zijn we nu beland. We zouden nu een exit kunnen maken door aan te haken bij een partij die op die manier z’n impact vergroot. Maar zo’n expansie zouden we ook zelf kunnen realiseren via een investeerder. Alle opties staan nog open.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur